pátek 6. ledna 2017

Kauza Lidl

Původně jsem plánovala napsat článek na téma recenze, ale v posledních dnech se zase jednou národ český nádherně vybarvil, takže jsem pozměnila své plány a článek o recenzích prostě dokončím a zveřejním o něco později.
Je sice pravda, že dnešní článek je tak trochu off-topic, ale na druhou stranu se nemůžu nevyjádřit a navíc od hudby svým způsobem zas tak moc neodbočím, jak uvidíte. Právě hudby bych se alespoň v jedné části ráda trochu dotkla, takže pokud sem chodíte jen kvůli článkům o hudbě (přičemž až dosud byly všechny články převážně hudebního rázu), strádat nebudete.


Asi jste si již všimli toho, co se nedávno stalo – obchodní řetězec Lidl si „dovolil“ do svého letáku dát černého modela a následně se na jejich facebookovém profilu strhla lavina rasistických komentářů. Ukázalo se totiž, že lidé mají najednou pocit, že černošský model v letáku je multikulturní propaganda, jejímž účelem je zničit bílou rasu. Jo, normálním lidem to bude znít směšně, ale těžko říct, co se asi tak honí hlavou těm, kteří jsou schopní s něčím takovým přijít, že je takové hlouposti vůbec napadají. Vlastně bych docela ráda viděla, jak by se tvářili, kdyby jim někdo řekl, že dost možná mají i oni nějaké africké nebo arabské předky, což je opravdu docela dobře možné, protože i tady se například díky cizokrajným obchodníkům, kupcům, cestovatelům, zeměpiscům a také umělcům odjakživa objevovali i cizinci z velmi exotických zemí. A když zajdeme hodně daleko do minulosti, tak zjistíme, že předkové většiny dnešních Evropanů přišli z Indie a první lidé pocházeli z Afriky (aspoň, že tehdy se rasy ještě neřešily), pokud se nepletu. Samozřejmě by mohli tvrdit, že to není pravda, protože lidé pocházejí z Adama a Evy a „ti byli určitě bílí“, jenže my Češi nemáme náboženství moc v lásce (ačkoliv se rádi oháníme „křesťanskými hodnotami“), takže s kreacionismem si na nás jen tak někdo nepřijde.
Napadlo vlastně někdy někoho, jak moc velcí jsou tito rasisté pokrytci? Nemyslím ani tak proto, že sledují TV Nova, kde je mezi moderátory i mulat a tak dále, ale z jiného důvodu. Tito rasisté totiž rádi tvrdí, jak určité rasy (včetně černochů) a kultury vlastně neměly pro civilizaci žádný přínos, neboť nikdy s ničím podstatným nepřišly, nicméně my (snad) víme, že to není pravda. Možná úplně nejlépe jde jejich pokrytectví vidět na hudbě (ano, nebyla bych to já, kdybych tu hudbu opravdu nezmínila) – kdo z těch imbecilů poslouchá výhradně evropskou nebo klasickou hudbu neovlivněnou hudbou jiných kultur? Tak třeba rock’n’roll by bez černošských obyvatel Ameriky vlastně vůbec nevznikl, protože s ním přišli jako první právě oni. A z rock’n’rollu vznikly další žánry jako rock, metal a vlastně snad každý žánr spadající pod moderní populární hudbu (od 50. - 60. let dál) byl alespoň trochu ovlivněn hudbou Afroameričanů. Mnoho lidí také poslouchá hip hop a rap, ale opravdu si neumím představit, že i tito lidé by byli zapálení neonacisté, rasisté či xenofobové. Nebo ano? Protože tady by mě už snad nic nepřekvapilo. Nicméně pořád platí, že mnoho místních „bojovníků za práva bílé rasy“ poslouchá převážně hudbu, kterou pomáhali utvářet i členové různých menšin včetně černochů. Osobně nevím, jestli se mám smát nad hloupostí těch „rockerů“, jejichž skladby jsou v nějakém směru rasistické, nebo ronit slzy nad jejich pokrytectvím. Pořád se ale nic nemění na tom, že tvoří hudbu, jež by nevznikla bez Afroameričanů a velké dávky tolerance ze strany tehdejších mladých Američanů jakékoliv rasy, kteří pomohli rozšířit rock’n’roll dál, díky čemuž nakonec vznikly i další významné žánry. A ty se vlastně dostaly až k českým pitomcům, kteří budou nadávat na černocha v letáku, ale dál budou poslouchat agro-rockovou kapelu Ortel a zároveň sledovat Novu, kde je mezi moderátory zpráv i mulat Rey Koranteng.
A ani tam to nekončí – co takhle si připomenout naše tradice? Že tam žádného černocha nemáme? Tak to snad abyste zavzpomínali na Tři krále, když už máme dnes toho 6. ledna, protože pokud mě paměť neklame, Baltazar byl černoch. A co hůř! Oni ti tři králové měli být údajně z Persie, což je dnešní Írán a to je co? A to je, dámy a pánové, muslimská země! Tehdy to sice muslimská země nebyla, ale obávám se, že pro naše slušné Čechy je to zcela nepodstatná informace (podstatná jen v případě, že budou mít na čem demonstrovat, jak moc se muslimové odjakživa snaží podrobit si celý svět), protože je to i tak pořád multi-kulti propaganda“, jejímž účelem je zničení bílé rasy. Zajímalo by mě ovšem, jestli o tom, že černoši a jiní orientální cizinci jsou součástí naší kultury už hodně dlouho, vůbec někdy přemýšleli…
Ale na ničem z toho, co jsem napsala, asi nezáleží – snažit se totiž některým lidem něco vysvětlovat, je jako hrách na stěnu házet, protože si stejně budou pro sebe mumlat něco o „multi-kulti propagandě“. Tady snad nezbývá než doufat, že je to třeba časem přejde. Nebo tak něco (já bych napsala, co to „něco“ znamená, ale než mě roztrhá smečka rozzuřených rasistických spoluobčanů, ráda bych se aspoň utkala o bakalářský titul)…


Pro zvětšení klikněte na obrázek

4 komentáře:

  1. Beru to prostě ze svého pohledu tak, že lidi zas řeší úplné pitomosti, než aby se zajímali o důležitější věci (třeba EET, kam mizí peníze ze státního rozpočtu, apod.). Viděla jsem i krásný vtip na tohle:
    Průměrný český občan si vydělává 12.000 měsíčně, má splátky na televizi, kterou si pořídil za 15.000, je rozvedený, jelikož mu manželka zdrhla k bohatšímu chlapovi, syn se léčí z drogové závislosti. A co udělá jako první?
    Řeší černocha z letáku z Lidlu.

    Jak píšeš, rozčiluješ se nad tím zbytečně, některým to prostě nedojde. Pokud obyvatelé s jinou barvou pleti jsou slušní, respektují naše pravidla, zákony, pracují, atd., nemám s nimi nějaký problém. V opačném případě bych se již ozvala. Takže tak :)
    Článek je velice dobře vystihující :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten druhý odstavec ("Průměrný český občan...") je naprosto trefný. Někdy je ale i problém v tom, jak oni sami vnímají svět díky tomu, co si pamatují - někteří stále opěvují komunisty a tvrdí, jak byl život lepší, ale oni sami v době komunismu byli děti nebo teenageři a veškeré starosti padaly na hlavu jejich rodíčů. Oni sami pak měli bezstarostné dětství a nic z toho, co se dělo kolem nich, nevnímali tak jako třeba jejich rodiče, což jim umožňuje vnímat tu dobu idealisticky. Proto je pro ně tato doba špatná a není nic, co by jejich názor změnilo. Jenže s tím se taky nedá nic dělat - ty lidi předělat nelze.

      Mně nevadí žádný slušný člověk a nevidím důvod, proč lidi rozlišovat podle toho, odkud jsou či jakou mají barvu kůže :-). A stejné je to u ignorantů a celkově špatných lidí - soudit lze jejich povahu, která ale nemá s barvou pokožky co dělat :-). Marně by mezi povahou a rasou člověk hledal spojitost :-)

      Vymazat
  2. Já jsem tohle absolutně nepochopila. Vždyť každý druhý týden (nebo jak se to střídá) lidi koukají na černého moderátora zpráv, Dominik Feri je začleněn do politiky a taky je černý (a určitě by se dalo jmenovat mnohem víc lidí). Myslela jsem si, že jsme natolik vyspělí a rozumně smýšlející národ, že tohle nikdo řešit nebude. Nehledě na to, že Lidl je celoevropský řetězec a v jiných státech (příklade třeba Francie) je to normální. Já prostě myslím, že srdce, játra, žaludek i střeba máme stejný, mozek v lebce, zuby v pusy, všechno, tak proč hrotit to, že někdo má tuhle barvu a druhý zase tuhle. Určitá nenávist třeba bude, v něterých státech, holt to tak v minulosti bylo, ale teď už v éře otroctví nežijeme a snad každý je plnohodnotný člověk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se naivně domnívala, že se Česká republika někam posunula a něco takového by nemohlo vzbudit takové emoce. Tím spíš teď po takové době, kdy už by měli být zdejší obyvatelé sami zvyklí - vždyť dokonce i v mém městě je plno lidí různého původu, barvy pleti či vyznání a to je to poměrně malé město.

      Řekla bych, že v tom hraje určitou roli i paranoia a fakt, že si díky své omezenosti budou vždy vše vysvětlovat tak, aby jim to vyhovovalo - jsou to ti stejní lidé, kterým můžeš říct, že chemtrails jsou skutečné a způsobují rakovinu a oni tomu budou věřit a danávat, jak se nás snaží Ilumináti nebo vesmírní ještěři zbavit. Řekni jim ale, že kouření způsobuje rakovinu a dost možná se ti vysmějí do obličeje s tím, že se je jen nějací blázni snaží odradit od toho, co mají rádi. A pak příjdou s "multi-kulti" propagandou, protože mají pocit, že v jejich letáku ještě nikdy nebyl pravý Čech a člověk se může sám sebe jen ptát, jestli to poznali podle toho, že "pravý Čech", jak si ho oni představí, by patrně měl pivní břich a ponožky v sandálech.

      Vymazat