čtvrtek 22. prosince 2016

Playlist: Deset dobrých netradičních koled (a písní o zimě)

Už se jen dvakrát vyspíme a bude Štědrý den, takže již máte doma všichni jistě řádně uklizeno (přiznávám se, že já ne – já vám tady místo toho píši článek), dárky nachystané (nebo aspoň nakoupené), cukroví napečeno a všude ozdoby. Možná vám taky doma hrají nějaké koledy, ale možná vám stokrát ohrané písničky lezou na nervy, což je poslední, co by člověk v době Vánoc potřeboval. Proto jsem pro vás přichystala tento článek, v němž vás seznámím s deseti dobrými vánočními songy (Dobrými alespoň podle mě, ale za zkoušku nic nedáte, ne?), které jste s největší pravděpodobností ještě neslyšeli.
Přiznávám, že ne všechny písně jsou koledy, ale protože Vánoce slavíme v zimě, nemohla jsem pomoci nepřidat i pár písniček se zimní tematikou pro dokonalou zimní atmosféru. A proč taky ne, když i u nás v tom nejjižnějším cípku jižní Moravy máme po dlouhé době sníh (nerada bych to zakřikla)!
Mimochodem, těch písní je opravdu deset, i když bodů je jen osm.



1.       Heidi Parviainen (Dark Sarah) – „A Grim Christmas Story“
Dříve byla finská zpěvačka frontmankou symphonic metalové kapely Amberian Dawn, ale po pár letech spolupráce se jejich cesty rozdělily – Amberian Dawn našli za Heidi náhradu a sama Heidi se dala na sólovou dráhu. Mezi jejími prvními skladbami, které mohli její fanoušci slyšet, byla i předělaná koleda „Twelve Days Of Christmas“, kterou ale přejmenovala na „A Grim Christmas Story“ a nemá ani tolik slok (což je určité pozitivum).
Netradiční je proto, jak už ostatně i sám název napovídá, že má o dost temnější atmosféru a námět než originál. Možná vám dokonce připomene film „Ukradené Vánoce Tima Burtona“, což ale není zas tak překvapivé – nejen pro svůj děsivý hravě zpracovaný námět (několikanásobnou vraždu byste asi do vánoční písně normálně nezakomponovali), ale taky pro svoji teatrálnost a podobnost s hudbou Burtonova vrchního skladatele Dannyho Elfmana. Takže ačkoliv se Heidi inspirovala již existující koledou, rozhodně jde o velice originální vánoční píseň.

2.       Lacuna Coil – „Naughty Christmas“
Tento rok připojila ke kapelám a interpretům, jenž mají na svém kontě i vánoční píseň, i italská metalová kapela Lacuna Coil a i přesto, že se zde nezpívá o několikanásobné vraždě jako v předchozím případě, jde o skladbu ještě daleko tvrdší a temnější – není zde nouze ani o tvrdé kytarové riffy a growling. Mimochodem, zde se zpívá o krampusovi, což je vlastně čert alpských zemí, který nosí do pekla zlobivé děti a je ještě daleko děsivější než naši čeští čerti, což můžete vědět, pokud jste někdy navštívili nějaký průvod krampusů, které se konají i u nás (minimálně na jižní Moravě určitě). Ve skladbě „Naughty Christmas“ ale krampus není ani tak čert, jako spíš monstrum, jenž si na Vánoce bere zlobivé děti, které sežere. Nicméně představivosti a vlastní interpretaci se určitě meze nekladou. A bonus: ve sloce určitě poznáte pozměněnou verzi koledy „Rolničky, rolničky“.
Pokud se vám písnička líbí, možná by vás ještě mohlo zajímat, že Lacuna Coil včera svým českým a slovenským fanouškům nadělila předčasný vánoční dárek, protože byla oznámena jako jedna z hvězd příštího ročníku festivalu Masters Of Rock ve Vizovicích.

3.       Nightwish – „Taikatalvi“ + „Walking In The Air“
I přesto, že „Taikatalvi“ a „Walking In The Air“ nejsou koledy, nemohla jsem je vynechat. „Taikatalvi“ z toho důvodu, že jde o naprosto kouzelnou píseň o zimě, jak už název napovídá, a stejně jako celé album Imaginaerum, na němž vyšla, má chladivě zimní atmosféru. Píseň „Walking In The Air“ proto, že jsem chtěla vložit i nějakou vánočních písní nazpívaných Tarjou (bývalou zpěvačkou Nightwish), ale na Spotify jsem nic nenašla, kromě mnoha „Ave Maria“ (kromě té nejznámější od Schuberta) a tohle je snad jediná skladba s Tarjou, jež bývá spojována se zimou a částečně s Vánocemi, protože je to původně skladba z filmu „The Snowman“. Obě písně jsou nicméně tak uklidňující a plné zimního kouzla (což je v případě „Taikatalvi“ víc než přesné už jen kvůli názvu), že rozhodně není od věci si je poslechnout i na Vánoce třeba před spaním.
PS.: „Walking In The Air“ je bohužel až téměř na konci playlistu a neumím to přesunout k „Taikatalvi“.

4.       Různí umělci – „God Rest Ye Merry Gentlemen“ + „We Wish You A Merry Christmas“
Obě písně pocházejí ze speciálního vánočního alba „We Wish You A Metal Xmas“, na němž se podílelo vícero známých metalových a rockových hudebníků. V případě těchto skladeb jde například od legendy jako Ronnie James Dio, Tommi Iommi a bratři Kulickové, ale dále na albu můžete slyšet i Alice Coopera, Lemmyho, Doro Pesch, kapelu Girschool a mnoho dalších.
Samozřejmě obě koledy dost dobře znáte, což ovšem neznamená, že je nelze označit za netradiční. Netradiční jsou totiž proto, že toto jsou metalové a rockové verze, jak jste si již jistě stačili všimnout výše, kde byli vyjmenováni hudebníci, kteří se na albu podíleli.
Pokud jde o náměty skladeb nebo melodie, tak ty zůstávají stejné (v případě hudby alespoň z větší části, protože v původních verzích asi těžko uslyšíte kytarová sóla, jenže to je taky pointa) – „God Rest Ye Merry Gentlemen“ je pořád ponurá koleda viktoriánské Anglie a ve „We Wish You A Merry Christmas“ vám stále budou přány šťastné a veselé Vánoce. A metalové Vánoce. To nemůžu opomenout.

5.       A Hero For The World – „Good King Wenceslas“
Tuto koledu jsem zmiňovala už na svém předchozím blogu, ale tehdy jsem ještě nevěděla o její metalové verzi od power metalové kapely A Hero For The World – narazila jsem na ni nedlouho po tom, co jsem zveřejnila článek, ale už se mi to nechtělo do něj přidávat a upravovat playlist (i tak byl dost dlouhý).
Název koledy lze přeložit jako „Dobrý král Václav“ a jestli se teď sami sebe ptáte, zda jde opravdu o našeho patrona sv. Václava, pak máte pravdu – opravdu je to koleda o knížeti Václavovi, který byl zavražděn a později kanonizován stejně jako jeho babička sv. Ludmila.
A protože power metalisté mají pro historickou tematiku, legendy, pověsti, krále, bitvy, magii a kouzla, bitvy a nadpřirozené bytosti atd. slabost, nemůže být zas tak divné, že se ujali i této koledy.  Nehledě na to, že zpěvákovi moc nesednou nižší polohy (v jiných skladbách zní dobře, ale tady je to trochu podivné, navíc mu to trochu kazí jeho přízvuk (?) – „ječák“ sem paradoxně sedne o něco lépe) a pěvecké techniky obou pěvců, které ve skladbě uslyšíte, jsou někdy trochu vtipné (toho si všimnete sami), je to opravdu dobré zpracování. Králové (potažmo knížata) a power metal prostě jdou k sobě (i v koledách).

6.       Orion’s Reign – „Carol Of The Bells“
Další verze koledy „Carol Of The Bells“, kterou znáte z filmu „Home Alone“ („Sám Doma“). Je třeba také podotknout, že nejde původně o americkou koledu, ale o ukrajinskou koledu „Ščedryk“. Jenže je to spíš USA než Ukrajina, kdo vyváží svoji kulturu do světa, takže o původní ukrajinské verzi ví málo kdo.
Nicméně tady na tom až tak nezáleží. Tato verze od kapely „Orion’s Reign“ se totiž lidí od „obou originálů“, protože i tady uslyšíte tvrdé kytarové riffy, které nejsou ani v „Carol Of The Bells“, ani ve „Ščedryku“. A taky tam uslyšíte dudy. A flétny. A sbory… Prostě typický smyphonic metal s nádechem folk metalu (to mi nikdo nevymluví) a heavy metalu (to zas tvrdí kapela).

7.       Twisted Sister – „Oh Come All Ye Faithful“
I slavná glam metalová kapela Twisted Siter má na svém kontě nějaké vánoční koledy, mezi něž patří i verze slavné koledy „Oh Come All Ye Faithful“. Pochopitelně metalová verze, co má grády, protože prostě „kytarová sóla“.
A jestli máte pocit, že zde místy slyšíte i jejich původní píseň „We’re Not Gonna Take It“, pak máte pravdu – v sólu ji uslyšíte určitě. Ona je tato koleda jejich písni místy vlastně melodicky celkem podobná, pokud se aspoň trochu zaposloucháte. A taky podobně zpracovaná, čehož si také můžete všimnout.

8.       Count Bachula – „We Wish You A Scary Christmas“
Další verze koled „We Wish You A Merry Christmas“ a další písně, na níž jsem narazila při hledání skladby „Gothic Christmas“. Na píseň od Within Temptation jsem na Spotify sice nenarazila (možná už jsem opravdu tak slepá), ale tato verze slavné koledy mě zaujaly. Není totiž ani tak pochmurná jako je děsivá, což ještě umocňují použité hudební nástroje a zvukové efekty. A pro ještě další zesílení děsivosti skladby jsou zde poněkud pozměněny některé intervaly mezi tóny (pro ty, co nerozumí: zní to trochu jinak než originál, ale pořád je to ta stejná melodie). Docela dobře by tato verze slavné koledy zapadly třeba do filmu „The Addams Family“, však si poslechněte.

Na světě je pochopitelně plno dobrých verzí vánočních koled i originálních vánočních písní, ale nikdo po mně nemůže chtít, abych takhle před Vánocemi psala enormně dlouhé články a sestavovala playlisty s minimálně dvěma desítkami písní – deset je až až.
Mimochodem, mnoho z interpretů či kapel zde uvedených má na kontě víc vánočních koled, tak si je neváhejte poslechnout.
 

2 komentáře:

  1. Je sice po Vánocích, ale to mi nezabrání v tom, abych si playlist poslechla ^_^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě tak docela po Vánocích není - dokud máte stromeček, výzdobu či aspoň poslední zbytky cuktoví, můžeš tvrdit, že ty ještě stále Vánoce máš, ať se to ostatním líbí nebo ne :-D

      Vymazat